Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L22u18d58ě85k 74T58o70n96d68r

30. 1. 2023 10:37

Zimbardův vězeňský experiment prožil za socializmu každý mladý muž jako "voják základní služby". Zavřeli vás na dva roky také do "vězení" kasáren odkud jste nemohli utéct, nedovolali jste se spravedlnosti. A těmi Zimbardovými "dozorci" nebyli profesionální důstojníci - vaši velitelé. To byli sice "gumy", co vás buzerovali, ale neterorizovali. Zimbardův experiment si vytvářeli zcela přirozeně sami vojáci základní služby, takzavou "mazáckou vojnou". Ochotně se dělili na "bažanty", "půlročáky" a "mazáky". A mazáci si mohli vůči "nižším kastám" dovolit všechno. A velmi rádi to dělali. Neříkám, že všichni, ale většina ano. Takový mazák byl opojen mocí a rád si ji dokazoval tím, že se z ostatních "nižších" dělal otroky, kteří mu museli sloužit - shánět jídlo, pití, uklízet a nechat si líbit, když byli terčem "zábavy" mazáků. A co když se vzepřeli nebo nesplnili mazákův rozkaz? To bylo různé. Například v kasárnách kde jsem sloužil to bylo bití koženým vojenským opaskem. Prostě vás seřezali.

Takže když si vykládáme o Zimbardovu experimentu, tak ho zažilo - v různé formě a míře - statisíce kluků na vojně za socialismu. A víte co je tom socialistickém "Zimbardově experimentu" děsivé, že když se dnes (i tehdy) zeptáte pamnětníků, tak vám řeknou, že to považovali za normální, morálně i lidsky přijatelné. Vůbec jim to nepříjde divné. Prostě, v prvním roce byli otroky a v tom druhém naopak "pány nad životem" těch dalších mladších ročníků. Bývalí otroci pak dělali ochotně otrokáře - a dodnes jim to připadá "normální".

1 0
možnosti

Bylo taky odhaleno, že připravené scénáře mají i různá reality show. Jednak se do těchto show hlásí zájemci s osobními problémy, zejména finančními, jednak jsou účelově proti sobě stavěny rozdílné osobnosti a uměle jsou vytvářeny situace vedoucí ke konfliktu, časový pres, zákaz kontaktu s okolím, postavení jednoho do velitelské funkce a následná výměna, fyzické, vědomostní či dovednostní soupeření, tajná hodnocení a bodování a podobně. Jde podle mě o nemorální zneužití tíživé situace některých lidí jen pro zvýšení sledovanosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 308x
Každým rok si dávám za úkol něco nového zkusit. Každý den (původně) teď párkrát do měsíce si zapisuji příjemné věci, které se mi udály. Mimo seriály miluji knihy, vaření, puzzle, hádanky a dobrou kávu.

Seznam rubrik