Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rudý Frankenstein

Ilja Ivanovič Ivanov byl ruský biolog se specializací na umělou inseminaci, který se proslavil svými experimenty s mezidruhovým křížením. Podařilo se mu vytvořit křížence zebry a osla nebo křížence zubra a krávy.

Ivanov mířil ve svých experimentech mnohem dál. Jeho snem bylo pomocí umělého oplodnění vytvořit křížence člověka a opice. Ivanova fascinovala tato myšlenka již dlouhá léta. Poprvé o tom veřejně promluvil v roce 1910 na rakouské zoologické konferenci. Tvrdil totiž, že lidské krevní buňky jsou natolik podobné šimpanzím, gorilím a orangutaním, že bude možné jednou vytvořit křížence opice a člověka. 

Příležitost vyzkoušet tento kontroverzní experiment se Ivanovi naskytla, až v roce 1917, kdy se moci chopí komunistická strana. V roce 1924 předložil Ivanov své nápady Akademii věd SSSR. Díky pomoci předních členů bolševické vlády byl experiment schválen a byli mu poskytnuty finanční prostředky na cestu do Afriky, kde měl posbírat dostatečné množství šimpanzů. 

V roce 1926 se Ivanov poprvé vydává do Afriky, poté co získává podporu pařížského Pasteurova institutu, který ve Francouzské Guineji provozuje zařízené pro primáty. Bohužel pro něj, nebyl v zařízení žádný ze šimpanzů natolik pohlavně dospělý, aby se mohl množit. 

Zklamaný Ivanov se vrací do Paříže, kde pokračuje ve svých neobvyklých experimentech. Ivanov se spojí s nechvalně proslulým chirurgem Sergejem Voronovem, který úspěšně transplantoval opičí varlata stárnoucím mužům. Tato procedura měl zaručit zvýšení sexuální aktivity a prodloužit život. Počátkem 30. let bylo ve Francii jeho omlazovací technikou ošetřeno přes 500 mužů. Jejich spolupráce způsobí rozruch, když jsem jim podaří úspěšně transplantovat ženský vaječník do těla šimpanzí samici jménem Nova. Následně je Nova oplodněna lidským spermatem. Opice však nezabřezne. 

Ivanov se, ale nevzdává. V listopadu roku 1926 se znovu vrací do Guineje. Zde zaplatí místním domorodcům, aby mu pochytali několik dospělých šimpanzů. Následně se mu, s velkými potížemi, podaří uměle oplodnit jen tři šimpanzí samice. 

Ivanov byl stále více přesvědčený, že by byl úspěšnější, kdyby mohl experimentovat přímo s lidmi. Přišel s nápadem, že by vybrané africké ženy oplodnil spermatem šimpanze. Velmi brzy zjistil, že africké ženy nemají zájem účastnit se tohoto riskantního experimentu. Ivanov, kterému vědecká etika nic neříkala, neváhal a naplánoval, že tyto ženy bude oplodňovat během běžných gynekologických vyšetření, samozřejmě bez jejich souhlasu. 

Když se guvernér Francouzské Guineje Paul Poiret dozvěděl o tomto plánu, zděsil se. Ihned jeho plán zavrhl a dal jasně najevo, že jeho experimenty na guinejských ženách nikdy neschválí. Ivanov tak podruhé čelí hořkému zklamání. Další nezdar přišel vzápětí - tři samice šimpanze, které úspěšně oplodnil nezabřezly. Brzy nato Ivanov opouští Afriku navždy. Odjíždí i s dvaceti šimpanzi, které chce přesunout do své laboratoře nacházející se v subtropické sovětské republice Abcházie. Cestu však nakonec přežili jen čtyři z Ivanových šimpanzů. Ti se tak přidali k šesti dalším šimpanzům, pěti orangutanům a dvaceti paviánům, které Ivanovi na jeho bizarní experimenty dodala německá firma Rueh.

Nakonec se mu, kupodivu, podařilo přesvědčit pět sovětských žen, aby se nechaly oplodnit spermatem opic, třebaže hrozily mnohé zdravotní komplikace. Jenže ve chvíli, kdy bylo všechno připraveno a experiment mohl začít všichni jeho šimpanzi a paviáni uhynuli. Jediným dospělým samcem, který přežil byl dvaceti-šestiletý orangutan jménem Tarzan, který nakonec také umírá na krvácení do mozku. 

Ivanovy pokusy definitivně končí, když  jeho plán na oplodňování afrických žen opičím spermatem prosákl do tisku. Akademie věd SSSR se záhy od Ivanova odvrací a okamžitě mu zastavuje financování. Následně se Ivanov dostává do konfliktu se samotným Stalinem, který považuje genetický výzkum  za buržoazní a imperialistický. 

V roce 1930 se tak Ivanov stal jednou z obětí rozsáhlé čistky sovětských vědců. Byl zatčen Stalinovou tajnou policií, odsouzen za kontrarevoluci a vyhoštěn do Kazachstánu, kde o dva roky později umírá na mozkovou mrtvici. 

Ivanovi experimenty byly velmi brzy nato na dlouhá léta zapomenuty. V 90 letech byl v ruský archivech objeven jeho příběh. Ruský tisk ihned vědce přejmenoval na Rudého Frankensteina. 

Autor: Sofie Černá | úterý 24.10.2023 17:25 | karma článku: 0 | přečteno: 48x
  • Další články autora

Sofie Černá

Plavba na lodi Beagle

Beagle byla loď královského námořnictva, jejímž nejznámějším pasažérem byl anglický přírodovědec Charles Darwin, který na lodi prožil téměř pět let. Během své cesty kolem světa studoval geologické jevy, fosilie a živé organismy.

20.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

John Snow

John Snow se narodil 15. března roku 1813. Jeho otec byl dělník. Malý John byl velmi nadaným a zvídavým dítětem. Jeho matka tak vzala veškeré své jmění, které ji zůstalo po rodičích a zaplatila mu vzdělání na soukromé škole.

25.3.2024 v 4:44 | Karma: 16,24 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Hans Joachim Albert Litten

Hans Litten-28letý právník, který už dlouhou dobu obhajoval spodinu berlínské společnosti, bez nároku na honorář. Nyní stojí před velkou výzvou. Na lavici obžalovaných před ním stojí samotný Adolf Hitler, vůdce nacistické strany.

3.12.2023 v 18:28 | Karma: 11,42 | Přečteno: 162x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Hitlerův synovec

William Stuart Houston byl hrdý na svoji vojenskou minulost - během níž bojoval proti nacistickému Německu. Málokdo však věděl, že William Stuart Houston se narodil jako William Hitler a jeho strýcem byl Adolf Hitler.

9.10.2023 v 17:23 | Karma: 19,05 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Bankéř pro chudé

Muhammad Yunus, bangladéšský ekonom, široce známý jako otec mikrofinancování, založil banku Grameen, která poskytuje malé půjčky chudým v Bangladéši.

27.7.2023 v 19:10 | Karma: 8,99 | Přečteno: 227x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 13,06
  • Průměrná čtenost 298x
Každým rok si dávám za úkol něco nového zkusit. Každý den (původně) teď párkrát do měsíce si zapisuji příjemné věci, které se mi udály. Mimo seriály miluji knihy, vaření, puzzle, hádanky a dobrou kávu.

Seznam rubrik