Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otrokář Thomas Jefferson

Socha amerického prezidenta Thomase Jeffersona byla, po hlasování, odstraněna z newyorské radnice, kvůli jeho kontroverzní minulost - Jefferson během svého života zotročil asi 600 lidí.

"Lidé jsou  znepokojeni, že i někdo, kdo tak hluboce chápal hodnoty svobody a lidské důstojnosti a hodnotu každého života, byl  otrokářem." 

Deklarace nezávislosti je zásadní dokument Spojených států amerických, kterým Třináct kolonií deklarovalo svou nezávislost na Velké Británii. Byla přijata 4. července roku 1776, kdy ji ratifikoval Kongres. Jedním z autorů byl i budoucí americký prezident - Thomas Jefferson.

Když Thomas Jefferson psal první koncept Deklarace nezávislosti, přál si, aby se do ní dostala i pasáž zakazující otroctví. "... ani nedovolit zavlečení dalších otroků do tohoto státu nebo pokračování otroctví po generaci... všechny osoby narozené po roce 1800 jsou tímto prohlášeny za svobodné."  Zásluhou několika členů Kongresu, byla tato část textu, z konečného znění, odstraněna. 

Jefferson celý svůj život bojoval za zrušení otroctví nebo alespoň za jeho zmírnění. Sám popsal trh s otroky jako "odporný" a kritizoval dokonce i samotného britského panovníka, že podporuje tento barbarský, ale pro něj velmi výnosný, obchod. 

Je ironií, že sám Jefferson vlastnil více než šest stovek otroků, z nichž většina pracovala na pozemcích jeho honosného sídla Monticello. Jefferson se stává otrokářem v pouhých 11 letech, kdy umírá jeho otec, a spolu s panstvím mu zanechává i své otroky. 

Jefferson se nerozhodl osvobodit své otroky. Jefferson se zavázal, že se bude o své otroky starat. "...černoši musí být oblečeni a nakrmeni...zda se něco vyrábí nebo ne." Odmítal kupovat a prodávat otroky. Svým otrokům platil za zeleninu, kterou pěstovali, a za maso, které získávali při lovu a rybaření. Navíc jim platil za úkoly navíc, které vykonávali mimo svou běžnou pracovní dobu, a dokonce svým zotročeným řemeslníkům nabízel podíl na zisku za produkty, které vyráběli ve svých dílnách.

O tom, jak Jefferson zacházel se svými otroky vypovídá životní příběh jednoho z jeho otroků - Isaaca Jeffersona Grangera. Jeho příběh se nám dochoval zásluhou reverenda Charlese Campbella, který jeho vzpomínky na dobu, kdy byl otrokem Thomase Jeffersona, zaznamenal.

Isaac se narodil roku 1775 jako třetí syn páru otroků - Ursuly a George, kteří pracovali na Jeffersonových pozemcích v Monticellu. George byl vrchním dozorcem a Ursula byla pradlena a cukrářka. 

Když bylo Isaacovi šestadvacet let, jeho pán se stal třetím prezidentem Spojených států amerických. Tehdy ho Jefferson vzal do Philadelphie, kde jej nechal zapsat na učební obor obrábění kovů. Brzy se naučil vyrábět struhadla, pepřenky a nakonec i plechové hrnečky. 

Isaac se svým pánem vycházel velmi dobře, dle jeho slov se Jefferson ke svým otrokům choval laskavě a spravedlivě. "Starý pán ke mně mluvil, úplně jako kdybych byl svobodnej." vzpomínal, "...a vždycky se ptal: Tak jak to jde, Isaacu, ta škola cínování?"

Po absolvování školy si Isaac otevřel dílnu a začal vyrábět hřebíky. Podle Jeffersonových záznamů se záhy stal nejproduktivnějším hřebíkářem v Monticellu. Za 47 dní vyrobil 230 kilogramů hřebíku, svému pánovi tak přinesl nejvyšší denní zisk - asi 85 centů denně. 

Jefferson si Isaaca natolik oblíbil, že se později stává jeho opatrovníkem a ošetřovatelem. "Otékaly mu nohy." popsal Isaac. "Já mu je koupal a obvazoval." Potom bývalého prezidenta vozil v kárce po pozemcích v Monticellu. 

Isaacovy vzpomínky, na svého otrokáře, jsou překvapivě laskavé - jeho popisy napovídají, že se Jefferson snažil svým otrokům dopřát lepší život než ten, který jim jejich odlišná barva pleti, určila. Reverend Campbell se jednou Isaaca zeptal, co si o Jeffersonovi myslí, ten svého pána popsal jako: "Hrozně dobrého pána."

Později dal Jefferson Isaaca, jeho ženu Iris a dva jejich syny, darem své dceři. Někdy v této době Isaac získal svobodu. Co se stalo s jeho rodinou není známo. Campbell napsal, že Isaac zemřel "několik let po zapsání těchto vzpomínek."

Otroctví bylo zrušeno v roce 1865, více než sto let po Thomasu Jeffersonovi...

Roku 1996 byly provedeny testy DNA u potomka Sally Hemmingsové, jedné z tehdejších otrokyň Thomase Jeffersona, údajné milenky. Testy potvrdily, že Jefferson se Sally zplodil dítě.

Trochu jiný pohled...

https://videacesky.cz/video/zeptejte-se-otrokyne-lizzie-mae-se-predstavuje

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sofie Černá | neděle 11.6.2023 21:43 | karma článku: 19,28 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Sofie Černá

Plavba na lodi Beagle

Beagle byla loď královského námořnictva, jejímž nejznámějším pasažérem byl anglický přírodovědec Charles Darwin, který na lodi prožil téměř pět let. Během své cesty kolem světa studoval geologické jevy, fosilie a živé organismy.

20.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

John Snow

John Snow se narodil 15. března roku 1813. Jeho otec byl dělník. Malý John byl velmi nadaným a zvídavým dítětem. Jeho matka tak vzala veškeré své jmění, které ji zůstalo po rodičích a zaplatila mu vzdělání na soukromé škole.

25.3.2024 v 4:44 | Karma: 16,24 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Hans Joachim Albert Litten

Hans Litten-28letý právník, který už dlouhou dobu obhajoval spodinu berlínské společnosti, bez nároku na honorář. Nyní stojí před velkou výzvou. Na lavici obžalovaných před ním stojí samotný Adolf Hitler, vůdce nacistické strany.

3.12.2023 v 18:28 | Karma: 11,42 | Přečteno: 164x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Rudý Frankenstein

Ilja Ivanovič Ivanov byl ruský biolog se specializací na umělou inseminaci, který se proslavil svými experimenty s mezidruhovým křížením. Podařilo se mu vytvořit křížence zebry a osla nebo křížence zubra a krávy.

24.10.2023 v 17:25 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Hitlerův synovec

William Stuart Houston byl hrdý na svoji vojenskou minulost - během níž bojoval proti nacistickému Německu. Málokdo však věděl, že William Stuart Houston se narodil jako William Hitler a jeho strýcem byl Adolf Hitler.

9.10.2023 v 17:23 | Karma: 19,05 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  10:52

Aktualizujeme Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého z útoku na Fica z pokusu o...

Policistu, který opilý zaklekl 19letou dívku, propustili. Partnerka je mimo službu

16. května 2024  9:22,  aktualizováno  10:43

Policista, který v únoru uniformovaný v opilosti na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl...

S Ruskem podpoříme světovou spravedlnost, prohlásil Si po setkání s Putinem

16. května 2024  6:57,  aktualizováno  10:43

Čína je připravena posílit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to řekl prezident Si Ťin-pching na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 13,06
  • Průměrná čtenost 298x
Každým rok si dávám za úkol něco nového zkusit. Každý den (původně) teď párkrát do měsíce si zapisuji příjemné věci, které se mi udály. Mimo seriály miluji knihy, vaření, puzzle, hádanky a dobrou kávu.

Seznam rubrik