Zimbardův Vězeňský experiment

29. 01. 2023 19:22:58
Psycholog Philip Zimbardo dne 15. srpna roku 1971 spouští akci. Pomocí policie v kalifornském městě Palo Alto je zadrženo devět mladíků před očima jejich sousedů, kteří netuší, že se jedná pouze o experiment.

V suterénu ústavu psychologie Stanfordské univerzity je připravena improvizovaná věznice: Stanfordská okresní věznice. Studenty z řad dozorců vybavíte uniformou a slunečními brýlemi. Hned na začátku experimentu je vězňům nařízeno aby se vysvlékli a nazí čekali na chodbě zatímco na kotník dostanou řetěz se zámkem a na vlasy nylonovou čapku. Vězni dostanou své číslo, kterým jsou pak dozorci oslovováni. Nakonec je zavřou do malých cel (o rozměrech 16 x 9 stop).

Netrvá to dlouho a za několik dní se ze slušných mladých lidí, stávají zrůdy.

Stanfordský vězeňský experiment měl původně trvat 14 dní, musel být zastaven již po šesti dnech. Dozorci se do své role vžili do té míry, že hned druhý den, vězni zorganizovali vzpouru, která byla brzy potlačena pomocí hasících přístrojů. Dozorci si užívali svoji moc. Chovali se ke vězňům agresivně a hrubým způsobem. Vězni propadali depresím a stávali se pasivními. Pět vězňů začalo trpět akutní úzkostí, museli být z experimentu předčasně propuštěni. Vězeň číslo 8612 se úplně zhroutil. Křičel a kopal do své cely: "Ježíši Kriste, shořím zevnitř! Copak to nechápete? Chci pryč! Tohle je úplně v prdeli! Další noc nevydržím! Už to prostě nezvládám!''

Po skončení experimentu Zimbardo spolu s kolegy přísahal, že netušil, že se může experiment takhle strašlivě zvrhnout. Jak poznamenal Zimbardo. Standfordský experiment ze zvrhl: "jako přirozený důsledek toho, že si jeho účastníci oblékli uniformu.''

Ale je to opravdu tak, že každý z nás jsme schopný těch nejpříšernějších věcí. Nebo byl výsledek experimentu již dopředu naplánován? Došlo k manipulaci?

Zimbardo před zahájením experimentu studenty - dozorce sám úkoluje. Studenti dostanou za úkol, že budou nosit uniformy i sluneční brýle a v žádném případě nebudou vězně oslovovat jmény, ale jenom čísly a budou na vězně tvrdí. Vězni museli vrchního dozorce vždy oslovovat pane vrchní strážce.

Pro nově příchozí vězně byly stanoveny pravidla, že jim bude kolem kotníku připevněn řetěz, budou vysvlečeni a patnáct minut stát nazí s rukama opřenými o stěnu. Před zahájením byly dozorci šest hodin školeni, jak používat řetězy a obušky, aby vězně správně potrestali. Zimbardo vymyslel, že by mohli vězně trestat děláním kliků a umisťováním trnů do dek. Používání samotky bylo samozřejmostí.

Ukázalo se, že Zimbardo dopředu věděl jak experiment skončí. Zimbardo nepřestával během experimentu tlačil účastníky aby se chovali co nejhůře. I přesto se většina dozorců odmítala zapojit do sadistických hrátek. Jedna třetina dozorců se nadále chovala k vězňům přátelsky. A jeden z dozorců dokonce experiment opustil.

Ostatní zůstávali z důvodu, že jim Zimbardo platil patnáct dolarů za den (dnes zhruba sto dolarů na den).

A co student, který se během experimentu zhroutil a v hrůze vykřikoval ve své cele? Douglas Korpi, toto zhroucení jenom hrál. Student totiž doufal, že se během experimentu bude moci v klidu učit na zkoušky. Ale jakmile se dostal za mříže veškeré knihy mu byly odeprány. Korpi chtěl hned druhý den experiment opustit, ale to mu nebylo dovoleno. Jen pod podmínkou, že by měl psychické potíže. Korpi se rozhodl předstírat. Záběry jak ve své cele křičí následně obletěli svět.

Pro zajímavost Korpi byl později vyhledán jedním dokumentaristou, který točil dokument o tomto experimentu, ale poté co se přiznal, že to sehrál, byl ze snímku vystřižen. Mnohokrát kontaktoval i samotného Zimbarda, ale ten jej ignoroval a dál po celém světě přednáší o tom jak se jeden z účastníků zhroutil.

Pokud v jakémkoliv experimentu, účastník může odhadnout co se od něj očekává a co je jeho cílem, nejedná se již o vědecký experiment. V tomto případě, šlo jen o divadelní hru, kde Zimbardo je zároveň režisérem a scénáristou. Dozorci byly do své role dotlačeni.

Později jeden ze studentů přiznává: "Když pokus začal, měl jsem v hlavě konkrétní plán, jak si vynutit akci, jak zařídit, aby se něco stalo, aby měli výzkumníci s čím pracovat. Co by se mohli přiučit od pár chlápků, kteří by se flákali, jako by byli v golfovém klubu?"

Nadále je Philip Zimbardo nejslavnějším psychologem své doby. Dokonce se stal předsedou Americké psychologické asociace.

Philip Zimbardo tvrdil a nadále tvrdí, že studenti žádné instrukce nedostali.

V roce 2002 se břitčí psychologové Alexander Haslam a Stephen Reicher pokusil pokus zopakovat a nabídli svůj nápad televizní společnosti BBC. Celý experiment měl proběhnou ve formě reality show. Dohodli se na tom, že dozorcům nebudou předány žádné instrukce a vlastní pravidla si vytvoří sami. 1. května 2002 se vysílal první díl pořadu The Experiment a co se stalo? Vlastně nic. Ani v jednom ze čtyř dílů nedošlo k žádné situaci, která by připomínala předešlý experiment.

Dozorci se začali dělit o svoje jídlo s vězni. Dovolili vězňům kouřit cigarety. Došlo to tak daleko, že vězni se volně pohybovali mimo prostory svých cel. Nakonec byl tento pořad předčasně ukončen. "Pokud necháte obyčejné lidi na pokoji, nic se nestane. Co hůř: vytvoří si pacifistickou komunu."

A co Philip Zimbardo?

"Lidé si můžou říkat, co chtějí. Jedná se o nejslavnější studii v dějinách psychologie. Neexistuje žádná jiná studie, o níž by se lidé bavili ještě po padesáti letech. Znají ji i obyčejní lidé....Žije teď vlastním životem....Už ji nebudu hájit. Její dlouhá životnost je dostatečná obhajoba.''

Mind Field: Vyšší dobro – Tramvajové dilema - Vsauce - Videacesky.cz

odkaz na zajímavý experiment.)

Autor: Sofie Černá | neděle 29.1.2023 19:22 | karma článku: 13.32 | přečteno: 421x

Další články blogera

Sofie Černá

John Snow

John Snow se narodil 15. března roku 1813. Jeho otec byl dělník. Malý John byl velmi nadaným a zvídavým dítětem. Jeho matka tak vzala veškeré své jmění, které ji zůstalo po rodičích a zaplatila mu vzdělání na soukromé škole.

25.3.2024 v 4:44 | Karma článku: 15.71 | Přečteno: 246 | Diskuse

Sofie Černá

Hans Joachim Albert Litten

Hans Litten-28letý právník, který už dlouhou dobu obhajoval spodinu berlínské společnosti, bez nároku na honorář. Nyní stojí před velkou výzvou. Na lavici obžalovaných před ním stojí samotný Adolf Hitler, vůdce nacistické strany.

3.12.2023 v 18:28 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 153 | Diskuse

Sofie Černá

Rudý Frankenstein

Ilja Ivanovič Ivanov byl ruský biolog se specializací na umělou inseminaci, který se proslavil svými experimenty s mezidruhovým křížením. Podařilo se mu vytvořit křížence zebry a osla nebo křížence zubra a krávy.

24.10.2023 v 17:25 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Sofie Černá

Hitlerův synovec

William Stuart Houston byl hrdý na svoji vojenskou minulost - během níž bojoval proti nacistickému Německu. Málokdo však věděl, že William Stuart Houston se narodil jako William Hitler a jeho strýcem byl Adolf Hitler.

9.10.2023 v 17:23 | Karma článku: 18.62 | Přečteno: 417 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 270 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 499 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 307

Každým rok si dávám za úkol něco nového zkusit. Každý den (původně) teď párkrát do měsíce si zapisuji příjemné věci, které se mi udály. Mimo seriály miluji knihy, vaření, puzzle, hádanky a dobrou kávu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...